andai
 

Mozimellek

E-mail Nyomtatás PDF

– Jaj, drága főorvos asszony, amikor a kegyed fiús kebleit kibontotta a Gábor Miklós! – sóhajtott Polgár Gyula, elnézve a fáradt-beteg Bánki Zsuzsát a Szomszédokban.

– Fölnyögött akkor a mozi! Pontosabban az Egyetemi Színpad közönsége, amely a TIT József Attila Szabadegyeteme aktuális filmkurzusának tagjaként a 60-as évek elején csak e nagyszerű tanfolyamokon láthatott olyan filmeket, mint például a Jules és Jim, az Emberek a havason, vagy éppen a kebelbontós Valahol Európában. Polgár esküszik, hogy bár a közönség java a hozzá hasonló filmbuzikból verbuválódott, néhányan, főleg a vele egykorú kölykök e (jórészt tiltott) filmek, khm, erotikus jelenetei miatt váltak az előadások oly lelkes résztvevőivé.

No ne má'! Mintha Polgár nem lett volna hasonlóan elhúzódó szüzességű, elgyötört kiskamasz! Szexust tagadó politika, szexről tudomást venni nem merészelő társadalom, szigorúan szegregált lány- és fiúiskolák, álszemérmes szülők és oktatók; nemi felvilágosítás = dr. Hirschler Imre: A nők védelmében. Mára könyvtárnyi szociológiai, pedagógiai, pszichológiai, orvosi, filozófiai kötet tanúsítja: az akkor eszmélt, azidőtt szocializálódott generációk mindezidáig szenvednek pár- és közösségi kapcsolataik formázásakor, gyermekeik nevelésekor, egész életük alakításakor az "átkos" idők prűd sterilitásától.

Polgár ama kor gyermeke, akkor se, ma se más, mint megannyi (baj)társa. Járt hát mozikba, hm, erotikáért (is). Erotika? „Akció” jószerint semmi, de egy mély, csodálatos dekoltázs (Felföldi Anikó a Meztelen diplomatában), ágyékig alig érő, zárt blúz alól kibukkanó két, hihetetlenül szép comb (Lehoczky Zsuzsa a Foto Háberben) – remegtek a széksorok. Ezek után midőn Pécsi Ildikó az Isten őszi csillaga című, fekete-fehér, felejthető filmben feltárta felejthetetlen formáit (figyelem! falliteráció! bocs!) – huh! Polgár ma is hátborzong a minőségi ugrást hozó korszak kezdetére emlékezve.

Tordai Teri az Esős vasárnapban, az Egy magyar nábob-ban! Várkonyi életművész fittyet hányt korszellemre, meg irodalmi klasszikusok tabuira. Még A kőszívű ember fiaiba is becsempészett egy vadító képsort, a meggyalázott Nádassy Myrtillt, meggyalázotthoz illő, tehát félmeztelen testtel: - Színesben, szélesvásznon, hapsikám! Vagy Béres Ilona (Szent János fejevétele)! E jelenetek az idők során eltűntek; a fáma úgy tartja, hogy élelmes mozigépészek vágták ki őket a tekercsekből, tuti vevőkörük rendelésére, egyszersmind a kötelező olvasmányok megfilmesített változatait tanítványaikkal megtekinteni kötelezett pájdagógák és pájdagóguszok megkönnyebbülésére.

Moór Mariannát a Sodrásban csodálták Polgárék, Halász Juditot a Szerelmesfilm eksztázisában, majd a Nápolyt látni és... című vígjátékfélében. Ó, a Szindbád! Szegedi Erika, Andai Györgyi, és a többi gyönyörű nő! És a leányinternátusos filmek: a Hangyaboly, ugyancsak Andai Györgyivel; a Szeressétek Ódor Emíliát! megannyi álombakfisa. Ez utóbbiak kissé sokan is voltak már, akár Jancsó meztelen madonnái – egy-két akt: szépség, izgalom; többtucat: érdektelen tömeg.

Polgárék Sztankayt irigyelték a Szép magyar komédiában Széles Annáért, Gyöngyössy Katalinért; Osztert a Stafétában Bencze Ilonáért; Kernt a Sárika drágámban Bodnár Erikáért, Margitai Ágiért; Juhász Jácintot a Makrában Bánsági Ildikóért, Csomós Mariért. Utóbbi a srácok szerint a 141 perc-ben döntetlenre hozta a meccset a sampion Sáfár Anikóval: - Apuskám, ott minden be volt dobva!

Akkortájt zsurnalisztai sztereotípia volt megkérdezni szép színésznőktől: - Aktot vállalna-e filmen? A választ sablonnal írták: - Az öncélú meztelenkedést elítélem, de ha az alkotás művészi mondanivalója úgy kívánja, természetesen vállalom. Az alkotás művészi mondanivalója természetesen mindig úgy kívánta, máig alkalmatos magyarázatot adva ezzel mondjuk Sunyovszky Szilvia számára, ha esetleg jelen, konzervatív hívei megkérdeznék: - Egy ilyen derék magyar asszony miért pucérkodott a Fekete gyémántokban?

Az idő múlt, fenti filmek időközben elvesztették kamaszoktató jellegüket, ám Polgárék később is szívesen gyönyörködtek Hernádi Judit friss testében (Holnap lesz fácán), Bordán Irénében (Talpuk alatt fütyül a szél), Udvaros Dorottyáéban (A nagy generáció), Kiss Mariéban (Egy erkölcsös éjszaka), Frajt Editében (Meztelenül). A kamerák mind többet mutattak, majd bekövetkezett a háromdimenziós forradalom: Peremartoni Krisztina a Víg színpadán, pacekba. Ahogy az isten teremtette, nagytotálban, emelvényen, fényárban, fölmagasztosult térhatásban, vagyis személyesen: büszkén, diadalmas mosollyal – a haja, s nem blúza ért ágyékig, és csak hátul.

Említett filmeket a tévékben hál'istennek még a 12-es karikával sem csúfítanák el most; a 18-as sárgaság anális vagy animális pornóért jár. Fiúk-lányok a szüleik videóiból tanultakat tizennégy-tizenötévesen a gyakorlatban alkalmazzák; a szex nem tabu, és remélhetően soha többé nem lesz az.

Polgár valahogy úgy képzeli, sőt: abban bízik, abban hisz, azt reméli, hogy mind a fenti csodanő mikor ma szembesül akkori önmagával – büszke. Merthogy büszke lehet, nagyon is az lehet valamennyi a szépségére, és amiért – nos, hát amiért megváltói lettek megannyi sóvár kölyöknek.

Mindazonáltal egy kérdés megválaszol(hat)atlan: – Mi jutott filmekből Polgár kortársNŐINEK?


iWiW Google! Facebook! MySpace! Twitter!     Hozzászólás - Kérem jelentkezzék be!
 

Hozzászólások  

 
#1 kapitanyg 2008-03-29 11:39
Hogy Polgár kortársnőinek ÁLTALÁBAN mi, azt nem tudom. Engem filmvászonról egyetlen pasi tudott csábítani: Philippe Leroy az 1965-ös Mandragorában.
Csak ennyit találtam most róla-belőle :(
cinemedioevo.net/.../...
 
 
#2 Babette 2008-03-29 11:51
Emlékszem, a gimiben nagyon jól szórakoztunk azon, hogy a virágok, meg a méhek is...
Philippe Leroy - óó, ő játszotta Leonardo da Vincit! Imádtam!
Oszter tekintetét, Sztankay a hangjáért, mosolyáért...Latinovits, ajaj, mennyi mindenki jut eszembe, de hagyok más Polgár-társnőnek is!
 
 
#3 kapitanyg 2008-03-29 11:51
Persze, mire a Mandragorát bemutatták Magyarországon, Polgár kortársnői már régen nem filmről tanulták a szexet
 
 
#4 kapitanyg 2008-03-29 12:01
Hirschler? Meg virágok és méhek?
Ötödik általánosba jártam, amikor az úttörőház könyvtárából óriási várakozással (és bűntudattal) kölcsönöztem ki a "Hogyan párosodik az opusszum?" című könyvet...
 
 
#5 Andai 2008-03-29 12:19
ami a P.L. iránti rajongást illeti, hogy' is mondjam, hm: szóval ő, vagyis P.L. nem csupán és nem is elsősorban a hölgyek imádatát viszonozta.
 
 
#6 kapitanyg 2008-03-29 12:26
Jaj, nem rajongás volt az (hogy Babette-nél mi, azt majd mondja ő). Egyszerűen tény, hogy se korábban, se később nem jutott eszembe egyetlen filmsztárról se, hogy "de jó teste van", csak róla :)
Hogy mit viszonzott és kinek, az itt nem játszott :)
 
 
#7 Babette 2008-03-29 18:00
Én bizony rajongtam Leonardoért, PL-ért! Igazán most sem érdekel ki mit csinál az ágyban, akkor amikor a sorozat ment, talán még ott tartottam, hogy fehér lovas herceg csókjától elalélt a gyönyörű királykisasszon y...
 
 
#8 pettra 2008-03-29 18:28
alain delon szóba se kerül?
 
 
#9 kapitanyg 2008-03-29 18:38
Nálam nem. Viszont volt egy (sajnos,nagyon korán eltávozott)magy ar színész, először a Szerelmes biciklistákban láttam, na, őt még el tudtam volna képzelni...
Úgy hívták, hogy Orbán Tibor.
 
 
#10 natinha 2008-03-30 00:11
ó, alain delon a rocco és fívéreiben :)
 
Creative Commons Licenseandai.hu